Morotslimpa med havregryn
Lätt gjorda och goda bröd ur den fantastiskt trevliga tidningen hembakat.

Till 2 limpor behövs:
50g jäst
6 dl mjölk, ljummen
2,5 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
1 stor morot, fint riven
2 dl havregryn
12-14 dl vetemjöl
Garnering:
Ca 2 msk havregryn
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt salt, olja, socker, morot och havregryn. Blanda ihop.
Tillsätt mjöl, lite i taget. Kör degen i en bakmaskin i ca 5 min. För hand får du knåda degen dubbelt så länge.
Låt degen jäsa under bakduk i 40min.
Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i två smorda limpformar, ca 1,5 liter. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Pensla bröden med vatten och strö över havregryn.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in limporna längst ner i ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Grädda bröden i 40-45 min. Känn med en provsticka att de är klara. Låt dem kallna i formen innan du stjälper upp dem.
/Linnea