Nyårsmaten del 2
Potatiskaka
Ingredienser:
Ca 8 stora potatisar
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3/4 dl olivolja
1 dl hackad persilja
2 dl riven västerbottensost
2 ägg
2 dl grädde
salt och peppar
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala sen potatisen och grovriv den. Skölj potatisen genom ett durkslag och låt rinna av.
3. Medan potatisen rinner av kan ni hacka lök och vitlök.
4. Hetta upp olivoljan i en teflonbelagd kastrull eller i en rymlig stekpanna. Lägg ner potatisen och fräs i oljan under omrörning, ca 10 minuter, tills potatisen blir mjuk och genomskinlig. Den ska inte få färg. Låt lök och vitlök fräsa med de sista 5 minuterna.
5. Ta pannan från plattan och blanda ner persiljan, osten, grädden och salt och peppar.
6. Lägg ett ark aluminiumfolie i botten på en pajform med löstagbar kant.
7. Kläm fast kanten och häll smeten i formen. Baka i ugnen tills potatiskakan får fin färg, ca 35 minuter.
Servera ljummen eller kall
//Sanna